Jdi na obsah Jdi na menu

PilsAlive 2011

pilsalive-4.jpg

 

snimek1.png

snimek2.png

konal se  
v sobotu 30. 4. 2011  
na Biskupství plzeňském

 

snimek1.png

Nedorazili jste 30. dubna na PilsAlive? Vaše škoda. Doufejme, že organizátoři budou opět příští rok ochotní nasadit své síly a obětovat svůj čas i nervy a vy budete moci svou ztrátu dohnat, Ti, kteří letos nezaváhali, si užili.

Dopoledne rozsvítily svým zpěvem děti.  Nelehký úkol zahájit na sebe vzala mladá skupina Vox Macronyx ze salesiánské farnosti v Plzni. Radostné písně ve svižném tempu střídaly andělské kantilény a na závěr – líbezné „Buď veleben“ z Písně sv. Františka, zakončené rapem a beat-boxem. Bomba!

Pak na sluncem zalitém pódiu zářily jasné hlasy zpěváků ze známé skupiny Plamínky z Klatov. S jejich kytarou, flétnou a bubnem, místy i čtyřručně ovládaným, jsme si zazpívali i my, posluchači.

A pak už nastupoval se zvědavostí očekávaný Chlupatý sbor. Kdo očekával zarostlé chlapy, byl překvapen. Na pódiu se seřadili nejmladší zpěváci celého festivalu. Museli se ale vyrovnat s nejtvrdšími podmínkami, protože těsně před jejich vystoupením začalo poprchávat, pršet a nakonec… zkrátka i když jsme všichni byli deštěm zahnáni do průjezdu biskupství, malí františkánští „chlupáčci“ z Plzně nás nenechali padnout do pochmurné nálady, povzbudili nás nejen profi výkonem, ale i svou bezprostředností.

To už se celým prostorem linula vůně klobás, sekané, kávy –  i chlebem živ je člověk. Ve výtvarné dílně vládlo tvůrčí dusno, hnedle horko. Vypalovaly se tady totiž předtím krásně ručně malované porcelánové hrníčky
Také další hudebníci vystoupili bez podpory techniky, ale díky tomu jsme dostali větší prostor my v hledišti a k vystoupení scholy Plánice jsme připojili i své hlasy. Vyloudili jsme tak přídavek.

Klatovskou skupinu Zebedeus snad ani nemusím představovat. Repertoár, vtipné průvodní slovo i hudební a herecké výkony nás chytly a  texty písní nás přiměly k zamyšlení.

Laťka už byla hodně vysoko, ale do konce festíku už nespadla! Plzeňská Chavruta (tj. Společenství) atmosféru poněkud zklidnila. Klenbu našeho útočiště naplnily křehké tóny převážně židovských písní, doprovázených houslemi, klarinetem, kytarami. Znáte to, když  nechcete tleskat, abyste „nezničili“ to, co právě doznělo.

A nakonec to nejzvučnější: O tečku za celým dnem se postaral výběr ze zpěváků z plzeňského sboru Touch of Gospel. Vyhrnuli rukávy a pěkně se do toho opřeli. Z náměstí se začali sbíhat kolemjdoucí. Celé jejich vystoupení snímala televize, tak se na to podívejte alespoň ze záznamu ČT a příští rok přijďte naživo.

A jeden postřeh na závěr. Průtrž mračen nám vnutila nádhernou akustiku klenutého průjezdu a celý program přisunula blíž k náhodným kolemjdoucím. Taky dobře! Všem, kteří nesli tíhu organizace na svých bedrech, DÍK!!!

-jir-